Κώστας Κακκαβάς: «Τα Καλάβρυτα έχουν απεριόριστες δυνατότητες»

Ο Κώστας Κακκαβάς, νέος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαβρύτων, μίλησε στην «Πελοπόννησο» για τους στόχους του, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο κλάδος στην ορεινή πόλη.

Είναι από τα φρέσκα πρόσωπα στο επιχειρείν των Καλαβρύτων και από τους ανθρώπους με νέες ιδέες για να κάνει πράγματα στον τόπο του.
Ο λόγος για τον Κώστα Κακκαβά, τον νέο πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαβρύτων, ο οποίος μίλησε στην «Πελοπόννησο» για τους στόχους του, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο κλάδος στην ορεινή πόλη.

-Είστε τρεις μήνες στο «τιμόνι» του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Καλαβρύτων. Ποιος είναι ο απολογισμός;
Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες έχουμε κάνει την ανασύσταση του μητρώου μελών του Συλλόγου, έχουμε κάνει ήδη τις πρώτες επαφές με επιμελητήριο και τη δημοτική αρχή, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο με τακτικό μέλος μας στην «Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου». Εχουμε ξεκινήσει με εξωστρέφεια, κάνοντας μία μεγάλη εκδήλωση την ημέρα της «Τσικνοπέμπτης», για μικρούς και μεγάλους, συμμετέχουμε με μεγάλη αγωνία, αλλά και υπευθυνότητα σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις που διεξάγονται για την επαναλειτουργία του Οδοντωτού και επιφυλασσόμαστε για πιο δυναμικές ενέργειες από εδώ και στο εξής. Τέλος έχουμε προς υλοποίηση δύο επιδοτούμενα προγράμματα για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ο Σύλλογος έχει πλέον ταμείο, ώστε να μπορεί να κάνει δράσεις και να έχει παρουσία.

– Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα στον νομό αν αφήσουμε στην άκρη το θέμα του Οδοντωτού;
Η ακρίβεια στην ενέργεια, στα καύσιμα, αλλά και στις πρώτες ύλες είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στην περιοχή μας οι επιχειρήσεις. Οι υψηλές εισφορές, οι έμμεσοι φόροι, η άδικη προκαταβολή φόρου που συνεχίζει να εφαρμόζεται παρόλο του ότι βρισκόμαστε θεωρητικά εκτός επιτροπείας, δημιουργούν ένα αρνητικό μίγμα για την εγχώρια και τοπική επιχειρηματικότητα. Το σοβαρό πρόβλημα είναι η εποχικότητα και η μειωμένη κίνηση τις καθημερινές. Χρειάζεται ειδικός σχεδιασμός και αξιοποίηση συνολικά της περιοχής τέσσερις εποχές τον χρόνο, όπως και κίνητρα από την Πολιτεία και την περιφέρεια για την προσέλκυση εναλλακτικού ορεινού τουρισμού και αναβάθμιση των υποδομών, ώστε να μπούμε σε μία αντίστροφη ροή από αυτή της μείωσης του μόνιμου πληθυσμού. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάπτυξη όταν για παράδειγμα κλείνει το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων, υποβαθμίζεται το νοσοκομείο, χάθηκε το υποθηκοφυλακείο και κλείνουν οι τράπεζες.

-Θεωρείτε ότι η στόχευση των Καλαβρύτων θα πρέπει να είναι αποκλειστικά ο ορεινός τουρισμός;
Οπως σας ανέφερα, τα Καλάβρυτα ως ενιαίος Δήμος έχουν απεριόριστες δυνατότητες. Για ανάπτυξη ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο περιπατητικός, ο μηχανοκίνητος, ο φυσιολατρικός, ο εκπαιδευτικός, ο αθλητικός τουρισμός. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει ένα σχέδιο και μία κατεύθυνση, η οποία με συνέπεια και επιμονή να ακολουθείται μέχρι την επίτευξη του στόχου. Γίνονται κινήσεις ευκαιριακές, χωρίς να επενδύονται χρήματα σε υποδομές και μέσα που θα μπορούσαν να επιφέρουν κάτι τέτοιο. Είμαστε από τις λίγες περιοχές που μπορούν να συνδυάζουν βουνό με θάλασσα, διασχίζοντας ένα πανέμορφο φαράγγι, του Βουραϊκού. Μια περιοχή με τόσα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα, τόσο βαριά ιστορία, αλλά και υποδομές όπως το στάδιο Καλαβρύτων, το Χιονοδρομικό Κέντρο που εκσυγχρονίζεται, αλλά και μέρη όπως η λίμνη Λάδωνα που αξιοποιείται ήδη για rafting.

-Υπάρχει ανταπόκριση από την κυβέρνηση σε σχέση με τα αιτήματά σας ;
Η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει αφήσει κάτι απτό για την περιοχή. Ακούσαμε προεκλογικά μέχρι και για επέκταση του Οδοντωτού στην Αγ. Λαύρα (άνθρακας ο θησαυρός), κλείνουμε σαράντα μέρες χωρίς καν Οδοντωτό και με ένα μπαλάκι ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και περιφέρειας. Τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του για την περιοχή; Εχει μήπως να πει κάτι στους αγρότες μας που στενάζουν από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και της συντήρησης των ζώων τους; Αναμένουμε την αποκατάσταση του οδικού δικτύου Πούντας-Καλαβρύτων μέχρι το τέλος αυτής της κυβερνητικής θητείας, ακόμα τίποτα συγκεκριμένο, δεν υπάρχει καν ούτε μία μελέτη. Την επόμενη μέρα από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στα Καλάβρυτα ανακοινώθηκε ο νέος χάρτης και το κλείσιμο ουσιαστικά του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων.

– Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει;
Είναι να ενδυναμώσουμε τον Σύλλογο και το εμπορικό και επιχειρηματικό μας δίκτυο να γίνει ένας πραγματικά αρωγός ανάπτυξης και κινητήριας δύναμης για την περιοχή. Να οικοδομήσουμε τις καλές σχέσεις μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων, τη συνεργασία, την καινοτομία και να
προσελκύσουμε και άλλους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με το επιχειρείν στην περιοχή. Τα Καλάβρυτα αξίζουν καλύτερα και πολύ περισσότερα από αυτό που έχουν σήμερα.

Πηγή: pelop.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις